Vi vann – nu har domen om VA-taxan vunnit laga kraft

I november 2019 träffades representanter för några VA-föreningar för att diskutera kommunens ensidiga omtolkning av våra avtal och i vårt tycke orimliga avgiftshöjningar.

Vi beslutade att gemensamt överklaga taxan. Till slut överklagade 900 av 1200 berörda hushåll taxan och kommunen tog tillbaka sitt taxebeslut för 2020. Samtidigt skrev man en mycket aggressiv och välformulerad inlaga till Förvaltningsdomstolen om att man ansåg sig ha rätt.

När domen kom i december 2020 stod det klart att vi vunnit, och att kommunen brutit mot kommunlagens 2 kap, 3§, gällande likställighetsprincipen. Våra föreningar hade helt enkelt få ta ett alltför stort ekonomiskt ansvar för underhållet av kommunens VA-anläggningar.

I mitten av januari vann Förvaltningsdomstolens dom laga kraft. Kommunen avstod från att överklaga. Ett erkännande om att de insett sitt fel.

Samtidigt har processen kostat föreningarna 200 000 kr i advokatkostnader. Lika mycket har kommunen lagt på extern juristhjälp. Alla ideella timmar och kommunens tjänstemannatimmar oräknade.

Att VA-enheten är i stort behov av intäkter på grund av VA i kustzon och det nya vattenreningsverket står helt klart och kommer att leda till kraftiga framtida avgiftshöjningar. Men dessa kommer förhoppningsvis att fördelas mer rättvist.

Noel Cornér

Kommentarer är avstängda.